
Grilovaná krůtí prsa v rakytníkové marinádě s medem a chilli
Grilování ani v září či říjnu neodzvonilo. I během babího léta si lze užít oběd venku, na terase či na zahradě. Pro tuto příležitost vám přinášíme jeden z receptů, na kterém si spolehlivě pochutnáte. A bude v něm i rakytník!
Ingredience:
- 1 kg krůtích prsou naporcovaných na plátky o síle 1,5 cm
- 80 ml 100% rakytníkové šťávy
- 1 polévková lžíce medu
- 1/3 kávové lžičky chilli vloček
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 1/3 kávové lžičky mletého plodu koriandru
- 1/3 kávové lžičky mletého zázvoru
- 1/3 kávové lžičky citronové trávy (lze vynechat)
- koriandrové lístky na ozdobu
- 2-3 polévkové lžíce oleje
Postup:
Rozehřejeme si vodu ve velkém hrnci. Udržujeme hrnec na mírném plamenu. Do něj postavíme druhý menší tak, aby se horká voda nedotýkala dna. Lze ale také použít speciální nádobu do vodní lázně, například jako na čokoládu či omáčky. Do nádoby dáme med a rozehřejeme ho. Přimísíme 100% rakytníkovou šťávu. Necháme ingredience, aby se propojily. Přilijeme olej a okořeníme. Sůl ale přijde až nakonec! Sundáme směs z vodní lázně a necháme zchladit tak, aby dosáhla maximálně 40 °C. Poznáme to tak, že když si kápneme marinádu na ruku, bude nám připadat rozdíl mezi marinádou a pokožkou minimální. Maso na plátky vložíme do mísy a zalijeme marinádou a osolíme. Pořádně plátky marinádou obalíme. Necháme alespoň 2 hodiny odležet. Roztopíme gril. Z obou stran maso rožníme asi 5-6 minut. Poté vyjmeme a můžeme servírovat se salátem, zeleninou, luštěninami i brambory.
Tip:
Pokud grilujete na briketách nebo dřevěném uhlí, doporučujeme přidat pár štěpinek z ovocného dřeva (slivoň, třešeň). Maso v závěru grilování kouř hezky ovoní.
All comments