Tyto webové stránky využívají soubory Cookies. Účelem použití je zajištění funkčnosti stránek, analytika a zobrazování inzerce včetně remarketingu.

LUKA, a.s.
Vysoké Studnice 120
588 21 p. Velký Beranov

IČ: 00136760
DIČ: CZ00136760

Telefon, fax: 567 219 175
E-mail: luka-as@tiscali.cz

Neváhejte nám zavolat
p. Alena Hájková - 774 431 393
Ing. Alena Nováková - 602 739 792

Webové stránky společnosti LUKA, a.s.: www.luka-as.cz

aneb Jak se vzal tento odolný keř na Vysočině

Rakytník je rozšířený od Číny, přes Rusko až po severozápadní Evropu. Znají ho v Británii, Polsku i Německu. A výtečně se mu daří také v České republice. Na Vysočině jsme se mu začali věnovat již koncem osmdesátých let. Sady jsme zakládali v roce 1993.

Víc než třicetiletá tradice

Pokud byste hledali místo, kde pěstujeme rakytník, museli byste zamířit na pozemky našeho zemědělského podniku LUKA, a.s., který má sídlo ve Vysokých Studnicích. Tradice pěstování této odolné vytrvalé dřeviny vysoké až 6 metrů se u nás píše od konce osmdesátých let.

V roce 1988 poznamenaly zdejší krajinu rozsáhlé povodně. Na doporučení expertů jsme zde pro obnovu vysázeli rakytníkové sady. Pěstování plodiny mělo na jedné straně zlepšit stav půdy a na druhé přinést výnos ne tehdy příliš známého ovoce.

Na realizaci našeho plánu rakytník využít pro výrobu vlastních produktů, které vám zpestří tabuli, došlo v roce 2013. Od této doby využíváme naši úrodu pro výrobu vlastních dobrot podle originálních receptur.

Význam rakytníku pro krajinu

Keříky rakytníku nejlépe plodí, pokud jsou vysázeny ve skupinách, samčí a samičí rostliny. Úrodu dávají pouze ty samičí. Mají rády slunná stanoviště. Tato plodina není náročná na živiny ani vláhu, je velmi odolná a snáší i velké klimatické výkyvy a drsné podnebí. Má schopnost zabraňovat půdní erozi a půdu zpevňovat. Proto jsou některé druhy rakytníku vysazovány rovněž na náspech podél dálnic, čímž přispívají k jejich stabilizaci. Skromné nároky tento keř předurčují k obnově půdy po rozsáhlé erozi. Druh má nesmírně hluboké kořeny, které jsou podobně jako vinná réva schopny prorazit až na skalnaté podloží, odkud čerpají vláhu v sušších měsících roku.

V současnosti rakytník pěstujeme asi na 15 hektarech půdy z celkových 1400.

Sklizeň oranžových pokladů

Drobné peckovice dozrávají od srpna do října. Měly by se očesat, dokud jsou plně vybarvené a na dotek ještě pevné. Jakmile se sklizeň opozdí, dochází ke ztrátám cenných biologicky aktivních látek prospívajících lidskému organizmu. Proces sklizně je náročný. Keře jsou husté, špatně prostupné a plné trní. Plody se vyznačují křehkostí a šťavnatostí, je potřeba je sklidit maximálně šetrně, aby nedošlo k jejich znehodnocení.

Zužitkovat rakytník znamená plody očesat i s celými větévkami. Keř se tedy během sklizně rovnou prořeže, aby mohly nadcházející rok vyrazit nové výhony. Protože by vybírání jednotlivých plůdků bylo náročné a neefektivní, celé větve se zmrazí a posléze se z nich plody jednoduše sklepou. Protřídí se a následně je lze dále zpracovávat dle potřeby.  A my umíme zpracovávat také lístky a drobné kousky větévek, které jsou součástí našeho sypaného čaje.

Zdroj pro vlastní rakytníkové lahůdky

V LUKA, a.s. vyrábíme 100% rakytníkovou šťávu, Rakytníkový sirup, Rakytníkový sypaný čaj, Rakytníkový džem či Pečený ovocný čaj s rakytníkem. Produkty neskrývají své rakytníkové srdce a dávají vám možnost si nápoj či pokrm doladit tak, aby vám chutnal. Tato plodina patří k superpotravinám právě proto, že obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů a dalších složek, které pozitivně stimulují funkce imunity. Snažíme se, aby bylo zastoupení rakytníku v jednotlivých výrobcích co nejvyšší. Toto jedinečné ovoce si zaslouží, aby ho lidé poznali v celé jeho kráse, protože může naší kondici přinést mnoho užitku. V dnešní době je to obzvlášť důležité.

Jak poznat opravdové rakytníkové dobroty

Nejste si jisti, jestli je rakytník opravdu v produktu hojně zastoupen? Prozradí vám to právě ona specifická chuť. Pokud je kyselkavá, lehce svíravá a má zvláštní aromatický ocásek, který připomíná nádechem exotické ovoce, můžete se spolehnout, že konzumujete produkt s vysokým podílem rakytníku. Na trhu je celá řada produktů, které rakytník obsahují, zpravidla však v nižší koncentraci. Na vysokém obsahu zdraví prospěšných látek si v LUKA, a.s. zakládáme, zájemcům předkládáme maximální kvalitu za velmi příjemnou cenu.

Dalším indikátorem kvality je typická sedlina, oddělení vodné a olejové části od ovocného podílu. Na naší farmě rakytníkové plody zpracováváme celé. Lisujeme z nich šťávu nebo děláme pyré, které se stává základem našich výrobků. Na povrchu plodu je velké množství oleje, které do šťávy či pyré přechází. Pokud tedy šťáva „stojí“, ovocná složka se usadí nahoře a těžší vodná a olejová dole. Je to přirozený jev, kterého se nemusíte bát, naopak. A proto je také dobré produkt před každým použitím protřepat (zejména sirup a naši 100% rakytníkovou šťávu). Stejně tak v džemu nebo pečeném čaji jsou stopy po mastnotě oranžových plodů znát. Opět to je v pořádku a alespoň vidíte, že kupujete dobroty, které jsou zrozené z rakytníku a nemusí si na nic hrát.

Novinky a recepty